Smart Shopping – Előnyök, Hátrányok és Optimalizálás

A Smart Shopping egyike a megosztó Google Ads kampány típusoknak. Sokan utálják és messziről elkerülik a blackbox technológia miatt, kevesen próbálgatják és még kevesebben használják igazán hatékonyan.

A megosztottság ellenére azonban egyre inkább kezd tért nyerni magának, ugyanis sok más Google automatizmussal szemben ez működik!

Ugyanakkor mint mindennek, a Smart Shoppingnak is megvannak az erősségei és buktatói, teljes automatizmusa ellenére ugyanúgy szükséges optimalizálni mint a Search vagy Standard Shopping kampányokat.

Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy mi szól a Smart Shoppingok használata mellett és ellen, mikor érdemes használni őket, és hogy hogyan lehet optimalizálni ezeket a kampányokat.

A Smart Shopping Előnyei

Jobb teljesítmény mint Standard Shopping kampányok esetében

Ha 1 db Standard Shopping kampányt futtatsz, 1 db Ad Grouppal és manuális ajánlattétellel, akkor a Smart Shopping 100-ból 99x jobb teljesítményt fog elérni nálad.

Ez ugyanakkor nem feltétlen azért van, mert a Smart Shopping über király, hanem mert rosszul használod a Standard Shopping kampányokat és beállításokat. Ezzel pedig túl könnyű terepet adsz a Smart Shoppingnak a győzelemhez.

Ha kíváncsi vagy, hogyan érdemes felépíteni a Standard Shopping kampányokat, akkor olvasd el a Google Shopping kampány struktúrák és prioritásokról szóló bejegyzésünket.

Közönség/remarketing adatok felhasználása

A Smart Shopping kampányok esetében nagyon kevés beállítási lehetőségünk van, ami egyben azt is jelenti, hogy egy egyszerű kampánytípusról van szó. Az egyik ilyen egyszerűsítés, hogy nem tudsz remarketing listákat hozzá adni a kampányhoz, teljesen automatikusan kezeli őket a rendszer.

Ez nem csak a remarketing listákra vonatkozik, hanem a built-in közönségekre is (in-market, demográfia stb…). A Smart Shopping automatikusan használja ezeket a közönségeket és adatokat a teljesítmény javítása érdekében.

Az ilyen szintű automatizáció ugyanakkor veszélyes is tud lenni, mi történik akkor ha vannak specifikus közönségeink amiknek nem akarunk megjelenni? Vagy ki akarjuk zárni a konvertáló felhasználókat? Nos ebben az esetben is az algoritmusban kell bíznunk, ugyanis semmilyen kontrollunk nincs a közönség célzások felett.

Konverziós érték maximalizálása intelligens ajánlattételi stratégia

A Smart Shopping kampányok nem az általános Smart Bidding algoritmusokon keresztül működnek. Helyettük egyetlen ajánlattételi stratégia elérhető csak, ez pedig a Konverziós érték maximalizálása (Maximize conversion value).

Magyarul ez annyit jelent, hogy a megadott büdzséből a lehető legmagasabb bevételt próbálja össze kalapálni a rendszer.

Ez a gyakorlatban egészen kiválóan működik, főleg úgy, hogy ROAS célt is meg tudunk adni a Smart Shoppingnak amit igyekszik tartani (és az esetek túlnyomó többségében tud is).

Jár a pont a Google algoritmusainak!

A Black Box technológia előnyei

Ez egy teoretikus előny lesz, ugyanis nincs kimondva a Google részéről. Az eddigi tapasztalataink alapján a Smart Shopping algoritmus felhasznál árösszehasonlító adatokat is a kampányok optimalizálásához. 

Ha ez valóban igaz, akkor ez sok mindent megmagyaráz, ugyanis az árösszehasonlító adatok használata óriási előnyt biztosít. Így szinte minden alkalommal a versenyképes termékekre tud fókuszálni a rendszer, ezt jelenleg manuálisan sehogy sem tudjuk megtenni (legalábbis olyan hatékonysággal mint a Google biztosan nem). 

Az árösszehasonlító adatok használatáról és fontosságáról írtunk egy bejegyzést, olvasd el ha kíváncsi vagy a felhasználásukra!

Ultra könnyű használat, nagyon nehéz elrontani

Ez abból a szempontból ironikus, hogy a Standard Shopping kampányokra teljesen az ellenkezője igaz. Nagyon könnyű elrontani őket és nehéz a kezelhetőségük (már ha megfelelően vannak setupolva, tudod…!)

Nagyon sokszor találkoztunk olyan fiókokkal, ahol hiányosak voltak a termékcsoport célzások vagy rosszul voltak beállítva prioritások. Ennél is többször futottunk bele abba, hogy 1 db Shopping kampány futott, és ezzel kész is volt a Shopping struktúra.

A Smart Shopping kampányokat igazából szinte lehetetlen elrontani, ezért ha nem vagy extrém járta a Standard Shopping struktúrákban és prioritási beállításokban ez egy jó alternatíva tud lenni neked.

Kibővített elhelyezések, Display és YouTube megjelenések

A Smart Shopping kampányok a Search elhelyezések mellett automatikusan megjelennek Display-en és YouTube-on is. Ebben nincs túl sok varázslat, a két extra elhelyezésen a rendszer azokat a felhasználókat próbálja megtalálni akik konvertáltak Search hirdetéseken keresztül.

A Smart Shopping hátrányai

A helyzet az, hogy valójában több előnye van ezeknek a kampányoknak mint hátránya. Viszont ez a kevés hátrány nagyon nyomós évnek számít, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

Nincs keresési kifejezés riport

Nem fogod látni, hogy milyen keresési kifejezésekre jelentek meg a Shopping hirdetéseid. A rendszer egyesével elemzi a kifejezéseket és külön módosítja a bideket, viszont ebbe mi egyáltalán nem láthatunk bele.

Ez azért problémás, mert ha megnézünk egy keresési kifejezés riportot Standard Shopping kampányok esetében, akkor elég sok olyan kifejezést találunk benne amit élből kizárhatunk, nem szükséges hozzá napokat vagy heteket várni.

A másik gond, hogy így nem tudjuk az adatokat felhasználni a Search kampányok fejlesztésére. Gyakori taktika eCommerce fiókok esetében, hogy a Shopping kampányokat eredeti céljuk mellett gyakorlatilag kulcsszókutatásra is alkalmazzuk, így bővítve a Search kampányok lefedettségét.

Nem látunk bele a remarketing közönségek részesedésébe

Alapvetően a keresési kifejezési riportokhoz hasonlóan, a célzott közönségekről és ezek teljesítménybeli megoszlásáról sem látunk semmilyen információt. Itt az elsődleges probléma, hogy nem tudjuk, hogy mekkora arányban költ a rendszer remarketingre. 

Így belefuthatunk abba, hogy ha a remarketing listák valamilyen okból kiürülnek vagy csökkenek, akkor a Smart Shopping kampányok teljesítménye is folyamatosan gyengülni fog.

Hogyan optimalizáljuk a Smart Shopping kampányokat

Változtass az ajánlattételi stratégián: Teszteld ROAS céllal és anélkül a kampányokat

Alapvetően két ajánlattételi stratégia közül választhatsz:

  • Konverziós érték maximalizálása
  • Konverziós érték maximalizálása cél ROAS értékkel

Teszteld le, hogy a Te esetedben melyik verzió működik hatékonyabban, mi láttunk már példát arra, hogy a ROAS érték nélküli stratégia jobb teljesítményt nyújtott mint a párja.

Szegmentáld a kampányokat termékek vagy termékcsoportok szerint

Mivel a Smart Shopping kampányoknál nincs lehetőség több hirdetéscsoport létrehozására, ezért kampány szinten kell megbontani a struktúrát. Érdemes termékcsoportonként kialakítani a kampány struktúrát, mert így eltérő ROAS célt tudsz megadni csoportonként.

Ha már van elég adatod, akkor pedig simán ki lehet emelni 1-1 terméket külön kampányba, szintén a rájuk szabott ROAS cél beállításával.

Zárjuk ki a gyengén teljesítő termékeket

Elég egyértelmű! Termék szinten tudunk belenyúlni a célzásba, ha azt látjuk, hogy 1-1 termékünk a cél alatt teljesít nyugodt szívvel kizárhatjuk őket.

Javítsunk a Feed minőségén

Végül pedig, javítsunk magán a termék feed-en!

Related Post