Google Ads Alapok #1 – Fiók felépítés és kezelőfelület

Table of Contents

google-ads-fiok-hierarchia

A Google Ads fiókok lépcsőzetesen épülnek fel, a fenti képen látható rendszer alapján.

 • A legfelső szinten egy fő  fiókot (account) találunk, ebből mindig 1 db van.
  • A fiókon belül vannak a különböző kampányok, ezekből már tetszőleges számú lehet az accountban 
   • A kampányokon belül vannak a hirdetéscsoportok (Ad Group), 1 kampányon belül maximum 1000 db hirdetéscsoport lehet.
    • A hirdetéscsoportok tartalmazzák a kulcsszavakat és a hirdetéseket. A kulcsszavak és a hirdetések azonos szintűnek számítanak, ez a két dolog van a hierarchia legalján.

Fiók/Account szint

google-ads-alapok-mcc-szint

A fiókot mindig egy 10 számból álló kód, illetve egy név jelöli. Ezen a szinten csak a fizetési/számlázási beállításokat kell és lehet megadni. Új fiókot bármikor létre lehet hozni, jellemzően 1 ügyfélhez 1 account tartozik alapesetben. Ez alól kivétel lehet ha az ügyfél több országban hirdet, vagy valamilyen méréstechnikai okból érdemes megbontani több fiókra a struktúrát.

Ha ügynökségként, vagy fiókkezelőként több fiókot is kezelünk, célszerű egy MCC (Manager Account) létrehozása is. Ez lényegében nem más, mint egy gyűjtő fiók, amelyhez hozzácsatolhatjuk az összes, általunk kezelt fiókot, így egy helyről elérjük őket és a főbb metrikákat a Google Ads felületéről letudjuk olvasni anélkül, hogy belépnénk az adott fiókba.

google-ads-alapok-mcc-struktúra

Piros jelölés: Gyűjtő MCC fiók

Kék jelölés: Különböző ügyfél Google Ads fiókok

Google Ads Kampányok Létrehozása

Kampány létrehozáshoz (és minden új dolog létrehozásához), a kék színű + jelre kell kattintani.

google-ads-alapok-kampany-letrehozasa

Ezután bejön a “varázsló”, ahol különböző kampány cél lehetőségeket dob fel a rendszer, ezek közül választani lehet:

google-ads-alapok-kamapany-celok

Alapvetően nem kötelező megadni itt célt, ez egy segítség azoknak akik nem feltétlen vannak még tisztában a különböző célokhoz legjobban passzoló kampánytípusokkal. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha kiválasztjuk az értékesítés célt, akkor olyan kampánytípusokat fog feldobni a rendszer (Keresés, Display, Shopping, Videó, Smart) a következő blokkban, amik ennek a célnak megfelelnek és kiszedi azokat, amik például márka ismertség növelésre és elérésre valók (Display vagy Videó).

Kampány célok kiválasztása

Melyik cél mire jó, és milyen kampánytípusok tartoznak hozzájuk? Fontos, hogy 1-1 kampánytípust több célhoz is lehet használni a beállításoktól függően.

  • Értékesítés cél: Azok a kampányok, amelyeknek célja, hogy termékeket értékesítenek:
   • Kampánytípusok: Keresés, Display, Shopping, Videó, Smart
  • Potenciális ügyfelek (Leadek): Olyan kampányok, amelyeknek célja, hogy ajánlatkéréseket, feliratkozásokat gyűjtsenek
   • Kampánytípusok: Keresés, Display, Videó, Smart
  • Webhelyforgalom: Ezeknél a kampányoknál, minél több felhasználót irányítanak a weboldalra, csak akkor szoktuk használni ha valamilyen oknál fogva nem tudunk konverziót (értékesítés, lead) mérni.
   • Kampánytípusok: Keresés, Display, Shopping, Videó
  • Termék és márka fontolóra vétele/Márka ismertsége és elérése: Célja, hogy minél több felhasználóhoz eljutva népszerűsítsenek egy márkát vagy terméket. 
   • Kampányítpusok: Display, Videó
 • Alkalmazáspromóció: Olyan kampány, amelynek egy applikáció népszerűsítése (letöltés, alkalmazáson belüli vásárlás) a célja.
  • Kampánytípusok: Universal App Campaign

A kampánycél kiválasztása után válasszunk egy kampánytípust, a következő beállítások a leggyakrabban használt Keresési kampányokra fognak vonatkozni.

google-ads-alapok-keresesi-kampány

Ezután felfog dobni a rendszer még két boxot, ezeken nyugodtan ugorjunk át és menjünk egyből a Tovább gombra. Ennek az oka, hogy később sokkal pontosabban fogjuk megadni a kihagyott lépéseket a rendszernek.

Ezzel elértünk az alapvető fiók struktúra áttekintés, és kampánylétrehozás végére. A folytatásban a keresési kampányok beállításait fogjuk bemutatni lépésről-lépésre. 

Google Ads Keresési Kampányok

Kampánybeállítások

Kampány neve:

Először is egy jól beazonosítható nevet kell adni a kampányoknak. Mindig érdemes beleírni azt, hogy milyen típusú a kampány (Keresés,Display,App,YouTube pl), hogy névből is könnyen beazonosítható legyen. Példa.: Kereső – Teszt

google-ads-alapok-keresési-kampány-neve

Hálózatok

A hálózatnál (network) kell kiválasztani, hogy Keresési vagy Display kampányt szeretnénk használni. Nagyon fontos, hogy itt a Display hálózatból mindig vegyük ki a pipát! Ha bent felejtjük, akkor a keresési kampányok szöveges hirdetései a Google Display hálózatához tartozó weboldalakon is meg fognak jelenni. Ez semmiképpen sem optimális, ugyanis nekünk az a célunk, hogy a keresési találati oldalon jelenjünk meg ezzel a kampánytípussal. A Display hálózaton való megjelenéshez egy külön kampánytípus tartozik, ezt Display kampánynak hívjuk.

google-ads-alapok-keresési-kampány-hálózatok

A Google keresési partnereket viszont érdemes meghagyni. Ezek olyan Google keresőn kívül eső weboldalak, ahol szintén megjelenhetnek szöveges hirdetések (ilyen például a YouTube is, pirossal jelölve a keresési hirdetés):

google-ads-alapok-keresési-partnerek-illusztráció

További beállítások

Ezt csak egy bizonyos típusú kampánynál szoktuk használni, ennek a neve DSA (Dynamic Search Ad vagy Dinamikus Keresési Hirdetés). Erről a későbbiekben fogunk beszélni majd.

Helyek

Értelemszerűen azt az országot kell megadni ahol szeretnénk, hogy megjelenjenek a hirdetések. Amire viszont figyelni kell az a pipálható Cél és Kizárás rész. A Célnál mindig a második opciót válasszuk: Az állandóan vagy rendszeresen a célzott helyeken tartózkodó emberek  A Kizárásnál pedig az elsőt: A kizárt helyeken tartózkodó személyek

Ennek az az oka, hogy minden egyéb lehetőség kiválasztásánál a rendszer nem csak azoknak fogja megmutatni a hirdetést akik a célzott helyen tartózkodnak, hanem olyanoknak is akik érdeklődnek a célzott hely iránt. 

Példa: Valaki Üzbegisztánban tervezi, hogy a közeljövőben Budapestre fog jönni nyaralni, a rendszer érzékeli, hogy ő érdeklődik Budapest iránt, és ezért amikor olyan kulcsszóra keres ami szerepel a fiókunkban, megfog neki jelenni a hirdetés. Ez azért rossz, mert Üzbegisztánból 100%, hogy nem fogja a felhasználó megrendelni a magyar Decathlon pingpong asztalt, tehát feleslegesen jelentünk meg neki, ez pedig rontja a minőségi mutatónkat (később kifejtve) és drágább kattintási költségekhez vezet.

google-ads-alapok-helyek-beállítása

A kizárt helyek közé érdemes felvinni minden olyan lokációt (országot, megyét, várost), amelyben nem szeretnénk, hogy megjelenjenek a hirdetéseink.

Nyelvek

Itt mindig arra kell figyelni, hogy a nyelvi beállítás arra vonatkozik, hogy milyen nyelven használja a böngészőjét az adott felhasználó. A legtöbb esetben mindig a célzott ország nyelvét és az angolt célszerű beállítani, ugyanis az nagyon gyakori, hogy a felhasználók angolul használják a Chromeot vagy Safarit az eszközeiken.

google-ads-alapok-nyelvi-beállítások

Közönségek

Itt lehet megadni, ha szeretnénk remarketing vagy beépített közönséget hozzáadni a kampányokhoz. 

Két féle célzási beállítás elérhető a közönségekre vonatkozóan:

 • Célzás: Csak azoknak a felhasználóknak jelenik meg a hirdetés, akik rajta vannak a kampányhoz adott közönség listán.
 • Megfigyelés: Mindenkinek megjelenik a hirdetés, viszont külön ajánlatkorrekciót lehet megadni, illetve közönségre bontva lehet elemezni a kampányhoz adott közönséget.

Költségkeret és ajánlattétel

A költségkeretnél lehet megadni, hogy NAPONTA MAXIMUM! mekkora összeget költhetnek el a kampányaink.

Ajánlattétel

Ez határozza meg, hogy egy-egy kulcsszóra mekkora összeget vagyunk hajlandóak fizetni.

Itt először is mindig kattintsunk a kék színű szövegre: Vagy válasszon ki egy ajánlattételi stratégiát közvetlenül (nem javasolt)

Erre azért van szükség, hogy a rendszer kilistázza nekünk az összes elérhető ajánlattételi stratégiát:

google-ads-alapok-ajánlattételi-stratégiák

Amikor teljesen új fiókban hozunk létre kampányt, vagy új kampányt hozunk létre akkor az esetek 99%-ban Kézi CPC-vel szoktunk indulni. 

Mit jelentenek és mire jók az egyes ajánlattételi stratégiák?

Manuális ajánlattételi stratégiák:

 • Kézi CPC: Ez a legmanuálisabb stratégia, teljes kontrollt biztosít az ajánlatok felett és “kézzel” kell megadni minden hirdetéscsoport/kulcsszó ajánlatát.

Automata ajánlattételi stratégiák:

 • Kattintások maximalizálása: Az a célja, hogy az adott kampánynál minél több kattintást tudjon összehozni a megadott költségkereten belül.
 • Megcélzott megjelenítési arány: Az a célja, hogy a lehetséges hirdetés megjelenések általunk megadott %-os értékét tartsa. 
  • Példa: A lehetséges megjelenés szám 100, az ajánlattételnél megadunk neki 50%-ot. Ebben az esetben 50x fog megjelenni a hirdetés.

Automata ajánlattételi stratégiák:

 • Konverziók maximalizálása: A megadott költségkereten belül a lehető legtöbb konverziót próbálja elérni.
 • Konverziós érték maximalizálása: A megadott költségkereten belül a lehető legmagasabb konverziós értéket (bevételt) próbálja elérni
 • Cél CPA-érték: A megadott CPA (az az érték amit 1db konverzióért hajlandóak vagyunk maximum fizetni) értéket tartja.
  • Példa: Maximum 1500 Ft-ot fizethetek 1db konverzióért mert efölött már nem lesz profitom. Ebben az esetben a CPA értéke 1500 Ft, ezt igyekszik tartani a rendszer minden körülmények között.
 • Cél ROAS: ROAS = Return on Ad Spend, magyarul a hirdetések megtérülésére optimalizál a rendszer. Ezt úgy kell elképzelni, hogy megvan a megadott célérték az ügyfelektől, ezen érték felett van profitjuk a hirdetési költségeken,
  • Példa: Egy ügyfélnél legalább 10x-es a megtérülés cél. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden 1 millió forint hirdetési költésből legalább 10 millió forint bevételre van szüksége.

Az ajánlattételi stratégiákról, felhasználásukról és követelményeikről a későbbiekben lesz még szó.

További beállítások
A következő cikkben lesz róluk szó bővebben.

Hirdetésbővítmények

A következő cikkben lesz róluk szó bővebben.

Hirdetéscsoport szint

A hirdetéscsoport szinten egy dolgot lehet beállítani, viszont ez majdnem a legfontosabb: Itt adjuk meg első körben a maximális ajánlatokat a kulcsszavakhoz. Ezeket később egyedileg is lehet módosítani kulcsszavanként, alapértelmezetten viszont minden kulcsszónál az lesz a maximális ajánlat amit a hirdetéscsoportnál megadunk.

A hirdetéscsoport szintű ajánlatok beállításon kívül ennek a szintnek a másik fontos jelentősége, hogy ez tartalmazza a kulcsszavakat és a hirdetéseket. A kulcsszavakat téma alapján javasolt hirdetéscsoportokba gyűjteni, általában 10-nél több kulcsszót nem javasolt felvenni 1-1 hirdetéscsoportba, mert úgy már nem tudunk releváns hirdetéseket írni rájuk.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

 • Hirdetéscsoport: Cipő
   1. Kulcsszavak: cipő, cipő ár, cipő webshop, cipő online, cipő rendelés
 • Hirdetécsoport: Bakancs
  1. Kulcsszavak: bakancs, bakancs ár, bakancs webshop, bakancs online, bakancs rendelés

A fenti példában jól látszik, hogy az 1. Hirdetéscsoportban a “cipő” témájú kulcsszavak szerepelnek, a 2. Hirdetéscsoportban pedig a “bakancs” összetételek. Ez azért lesz nagyon fontos, mert így tudjuk biztosítani majd a rendszernek a későbbiekben a releváns hirdetés szövegeket.

Kulcsszavak

Ha tovább megyünk akkor mindenképp válasszuk mindig a Kulcsszavak kézi felvételét, ha erre rámentünk akkor már lehet is írni a kulcsszavakat amikre meg szeretnénk jeleníteni a hirdetéseinket:

google-ads-alapok-kulcsszavak

Itt egy nagyon fontos rész következik, ez pedig a kulcsszavak egyezési típusai:

Jól látható az ábrán, hogy sehol nem úgy vettük fel a kulcsszót, hogy decathlon áruház, hanem mindenhol van egy adott szimbólum a kulcsszavaknál. Ezek a szimbólumok jelölik az egyezési típusokat. Az egyezési típusok azt szabályozzák, hogy mely keresési kifejezésekre fognak megjelenni a hirdetések.

Kulcsszó egyezési típusok

 • Általános egyezés | jele: nincs | példa: decathlon áruház
 • Általános egyezés módosító | jele: + | példa: +decathlon +áruház
 • Kifejezés egyezés | jele: “” | példa: “decathlon áruház”
 • Pontos egyezés | jele: [] | példa: [decathlon áruház]

Nagyon fontos, hogy a legelső, szimbólum nélküli általános egyezést NEM JAVASOLT HASZNÁLNI! Ennek az az oka, hogy ilyenkor nem csak a kulcsszavainkra, de minden kapcsolódó/közeli keresésre is megjelennek a hirdetések, amik teljesen irrelevánsak lehetnek számunkra.

Egyezési típusok működése:

Általános egyezés: 

+decathlon +áruház

Ebben az esetben minden olyan keresésre meg fognak jelenni a hirdetések amelyek tartalmazzák ezt a két szót VALAHOL a keresésben.

Példa amikre megjelenhet: 

 • decathlon budaörs áruház
 • decathlon corvin áruház
 • decathlon áruház átvétel
 • áruház decathlon
 • áruház lista decathlon

A lényege az, hogy valahol a keresésben benne kell lennie annak a két szónak, aminél megadtuk a + jelet.

Kifejezés egyezés: 

“decathlon áruház”

Ebben az esetben minden olyan keresésre meg fognak jelenni a hirdetések amelyek tartalmazzák ezt a két szót a fent megadott sorrendben.

Példa amikre megjelenhet: 

 • decathlon áruház budaörs
 • decathlon áruház corvin
 • decathlon áruház átvétel

Példa amikre nem jelenhet meg:

 • decathlon átvétel áruház
 • decathlon budaörs áruház
 • decathlon corvin áruház
 • áruház decathlon

A kifejezés egyezésnél az a lényeg, hogy a megadott kifejezést (jelen esetben “decathlon áruház”) pontosan, ugyan ebben a sorrendben tartalmazza a keresés. 

Pontos egyezés: 

[decathlon áruház]

Ebben az esetben minden olyan keresésre meg fognak jelenni a hirdetések amelyek PONTOSAN ezt a két szót tartalmazzák.

Példa amire megjelenhet: 

 • decathlon áruház

Példa amikre nem jelenhet meg:

 • decathlon átvétel áruház
 • decathlon budaörs áruház
 • decathlon corvin áruház
 • decathlon áruház budaörs
 • decathlon áruház corvin
 • decathlon áruház átvétel
 • És minden ami nem pontosan a kulcsszó szövege

A pontos egyezés a legegyszerűbb egyezési típus, pontosan arra fog megjelenni a hirdetés amit a [] jel közé írunk.

Az elírásokat és a helyesírást a rendszer már felismeri magától, szóval ezeket külön nem szükséges felvenni. Példa: deachtlon, decsathlon, dehatlon stb…

Következő rész

Ezzel elértünk az első alapozó Google Ads blokk végére. Már tudjuk, hogy hogyan fogjunk neki a kampányok létrehozásának, mit jelentenek a különböző beállítások, hirdetéscsoportok és, hogy hogyan vegyük a fel kulcsszavainkat. A következő részben a hirdetéseken és hirdetés bővítményeken, valamint a minőségi mutatón fogunk lépésről-lépésre végig menni.

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük